jabler.pl

Blog ogólnotematyczny

pancakes
Lifestyle

Jak przygotować pyszne (i szybkie) pancakes?

Śniadania nie muszą być nudne, nie muszą składać się wyłącznie z kanapek z serem i szynką. Możesz wyczarować przecież tak wiele prostych i szybkich dań, które napełnią brzuchy i dadzą energię na resztę dnia. Tak jest właśnie z pancakes! Jak je zrobić?

Składniki na czekoladowe pancakes

 Pancakes czekoladowe, jak i o innych smakach (możesz je przecież zrobić nawet w wersji wytrawnej!), tradycyjnie przygotowuje się na bazie maślanki. Jednak nie jest ona konieczna, by placuszki wyszły Ci idealnie. Możesz skorzystać z jogurtu naturalnego lub też zwykłego mleka. Jednak to właśnie maślanka sprawia, że naleśniczki są bardziej puszyste i pięknie rosną. Oczywiście oprócz nabiału będziesz potrzebować także mąki. Tu najlepiej sprawdzi się pszenna, ponieważ jest lekka. Dzięki temu pancakes nie mają bardzo zwartej struktury. Do mąki i maślanki musisz też dodać jajka oraz proszek do pieczenia, by naleśniki pięknie wyrosły. Czekoladowe pancakes potrzebują też niewielkiej ilości kakao. Możesz dodać cukier, jednak godnie zastąpi go też stevia, syrop z agawy lub miód. No dobrze, ale jak szybko przygotować czekoladowe pancakes?

Czekoladowe pancakes – przepis

Przepis na czekoladowe pancakes jest banalnie prosty. Zacznij od wsypania do dużej miski 300 gramów mąki, trzech łyżek cukru pudru, łyżeczki sody oczyszczonej i dwóch łyżeczek proszku do pieczenia, dwóch łyżeczek kakao i łyżeczki soli. To wszystkie suche składniki. Wymieszaj je, a następnie dodaj dwa jajka, trzy łyżki oliwy z oliwek oraz pół litra jogurtu naturalnego (płynnego) bądź maślanki. Jeśli chcesz zrobić placuszki w wersji wegańskiej, możesz zrezygnować z jajek i dołożyć do pancakes mleko roślinne zamiast maślanki. Całość zmiksuj na gładką masę. Odczekaj kilka minut, by składniki się „przegryzły”, a następnie zacznij smażyć pancakes. Rób to na beztłuszczowej patelni – pamiętaj, że już w cieście znajduje się oliwa. To wystarczy. Na rozgrzaną patelnię nałóż niewielkie porcje ciasta i smaż, aż na powierzchni zobaczysz bąbelki. Przełóż placuszek na drugą stronę i smaż, aż będzie rumiany.

Czekoladowe pancakes możesz jeść z czym tylko chcesz. Idealnie smakują z syropem klonowym lub z owocami i oczywiście z bitą śmietaną. Ale to pomysł dla tych, którzy nie liczą kalorii.