jabler.pl

Blog ogólnotematyczny

patelnia do pancakes
Kulinaria

Jaka patelnia do pancakes będzie najlepsza?

Większość z nas uwielbia na jeść na śniadanie i deser naleśniki i pancakes. Można je jeść w wersji wytrawnej i na słodko. Natomiast, aby cieszyć pysznymi placuszki potrzeba będzie do ich wykonania odpowiednia patelnia. Zatem na co zwróci uwagę przy zakupie takiej patelni?

Jak zrobić pancakes

Pancakes to inaczej mówiąc amerykańskie naleśniki. Są bardzo łatwe wykonaniu a smakują wybornie. Do ich wykonania potrzebujemy takich składników jak:
– mąkę pszenną,
– cukier,
– jajka,
– masło,
– mleko,
– soli,
– sody oczyszczonej,
– drożdży,
– proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i dobrze wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto. Z podanej masy formuje się placuszki i smaży na patelni bez tłuszczu. Można je podawać z ulubionymi dodatkami: syropem klonowym, owocami, cukrem pudrem, miodem, bitą śmietaną, dżemem, konfiturą. Dodatki możemy łączyć ze sobą według własnych upodobań.

Patelnia do pancakes

Przygotowując pancakes warto się zaopatrzyć w specjalną patelnię. Dzięki takiej patelni nic naleśnik nie będzie do niej przywierał, a samo smażenie okaże się dużą przyjemnością. Patelnia do pancakes posiada charakterystyczne niskie ścianki, które ułatwiają podrzucanie naleśnika. Natomiast należy także zwrócić uwagę na powłokę patelni. Powinna się cechować powłoką non-stic, czyli nieprzywierającą. Dzięki temu będziemy mogli usmażyć pancakes bez oleju i tłuszczu. Również będą idealnie usmażone z każdej strony, a ich przewracanie nie powinno sprawiać trudności. Taka patelnia może mieć powłokę: ceramiczną, teflonową, tytanową, żeliwną. granitową, stalową lub mineralną. Najtańszą patelnie do pancakes kupimy już za ok. 30 zł. Będzie to zwykła patelnia nieprzywierająca lub ceramiczna. Jej minusem może być to, że szybko ulega zużyciu. Do najpopularniejszych patelni należy teflonowa. Nie można na niej używać metalowych ani ostrych przedmiotów, ponieważ rysują powłokę. Natomiast można ją kupić w różnych przedziałach cenowych i jest bardzo łatwa w czyszczeniu. Patelnie ceramiczne również mają wielu zwolenników. Utrzymuje znacznie dłużej ciepło dania niż patelnia teflonowa. Jest bardziej odporna na zarysowania. Jej plusem jest też równomierne rozprowadzanie ciepła, dzięki czemu naleśniki będą dobrze wysmażone z każdej strony. Trzecią opcją – równie popularną – jest patelnia z powłoką żeliwną. Jest znacznie cięższa niż pozostałe patelnie. Także równomiernie rozprowadza ciepło i jest bardzo wytrzymała.

Kształt patelni

Najczęściej możemy spotkać okrągłe patelnie. Są one najpopularniejsze i najczęściej wybierane. Na okrągłej patelni łatwo usmażyć klasyczne naleśniki lub pancakes. Jednak są też patelnie o kwadratowym kształcie. Będzie ona idealna do naleśniki z dużą ilością farszu. Przyda się też do usmażenia japońskiego omletu tamago. Naleśniki na takie patelni łatwiej też zawinąć w „kopertę”. Są też specjalne patelnie, które mają kilka „oczek”, które ułatwiają smażenie pancakes. Do „oczka” wlewamy odpowiednią ilość ciasta i nie musimy się martwić, że nie wyjdzie nam idealny kształt.