jabler.pl

Blog ogólnotematyczny

Pizza z anchois
Kulinaria

Pizza z anchois – dlaczego warto się do niej przekonać?

Tradycyjny i charakterystyczny smak pizzy zna praktycznie każdy. Wybierając ten popularny włoski „placek”, wiele osób decyduje się na sprawdzone i klasyczne smaki, łączące w sobie dobrze znane produkty. Jednak zamawiając dokładnie tę samą pizzę za każdym razem, po pewnym czasie może się ona zwyczajnie znudzić. Zaskakującym dodatkiem na pizzy są anchois. Sprawdź, dlaczego od czasu do czasu warto się zdecydować na taki wariant.

Czym dokładnie jest anchois?

Pod egzotycznie brzmiącym pojęciem anchois kryje się nic innego, jak bardzo intensywna w smaku sardela europejska. Ryba ta jest stosunkowo niewielka, jej największe okazy osiągają maksymalnie około 25 centymetrów. Sardela charakteryzuje się:

  • ostrym smakiem,
  • charakterystycznym aromatem,
  • dużą zawartością tłuszczu.

– Anchois to ryba, którą łowi się w rejonie Morza Czarnego oraz Śródziemnomorskiego. Można ją również spotkać na terenie Oceanu Atlantyckiego oraz Spokojnego. Zaraz po złowieniu, poddawana jest procesowi marynowania w soli, a następnie umieszcza się ją w puszkach lub wkłada do słoików — zależnie od producenta. Fenomenem sardeli europejskiej jest możliwość jej podawania w kilku wariantach. Można serwować ją w postaci surowej, wędzonej, jak i suszonej – podkreśla pracownik Pizzerii Bazylia.

Pizza z owocami morza i anchois – czy warto jej spróbować?

Jednym z podstawowych elementów diety człowieka są ryby. Pizza z anchois to nie tylko oryginalnie podane danie i możliwość poznania nowych smaków. Jak podkreślają eksperci, ryby są bardzo zdrowe – mało kaloryczne, z dużą ilością węglowodanów, bogate w białko oraz szereg witamin. Właściwie przyrządzone anchois podane na klasycznej pizzy smakują naprawdę świetnie.

Anchois to jedne z nielicznych ryb, które nie zbierają w sobie metali ciężkich, takich jak np. rtęć. W praktyce oznacza to, że kobiety w ciąży mogą bez przeszkód je spożywać, co w przypadku innych ryb nie jest już tak oczywiste.

Sardele charakteryzują się specyficznym, bardzo intensywnym smakiem, a także samym aromatem. Pomimo tego, że anochois na pizzy nie nadaje jej charakterystycznego, rybiego posmaku. Dzięki temu bez problemu można zestawić ją z różnego rodzaju mięsem, owocami morza, czy warzywami.

Anchois we włoskim wydaniu — posmakuj intensywnych smaków

We Włoszech te małe rybki wykorzystywane są przede wszystkim do wykonania sosu salsa verde, który łączy w sobie czosnek, zioła oraz bakłażana. Mieszanka ta jest niezwykle aromatyczna. Jednak to nie jedyne zastosowanie anchois. Sardeli używa się także jako jednego z głównych elementów typowo włoskiej pizzy, która serwowana jest z dodatkiem łososia lub tuńczyka. Do tego dodaje się kapary, czarne oliwki i intensywne w smaku pomidory włoskie. Wszystko na sam koniec posypuje się serem Grana Padano. Chociaż jest to typowo włoskie danie, to coraz częściej spotyka się go w polskich pizzeriach.

Anchois to idealny dodatek do pizzy, który docenią prawdziwi smakosze. Należy jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z ich ilością. Intensywny smak i aromat mogą zaburzyć całą kompozycję i zdominować ją, co jest sporym błędem.