jabler.pl

Blog ogólnotematyczny

proteiny co to
Zdrowie

Proteiny co to oznacza dla każdego z nas?

Komponowanie zbilansowanych posiłków ma bardzo duże znaczenie w naszej codziennej diecie. Nie może tam zabraknąć węglowodanów, białek oraz tłuszczów, które są podstawą każdej zdrowej diety. Proteiny co to za rodzaj makroskładnika, którego nie powinno zabraknąć w naszych posiłkach?

Proteiny co to jest i jakie są ich właściwości?

Proteiny to nic innego jak białka, które są podstawowym budulcem dla naszych mięśni, organów wewnętrznych i gruczołów. Zbudowane są z reszt aminokwasów i połączone ze sobą wiązaniami peptydowymi. Ich skład to następujące pierwiastki: azot, fosfor, węgiel, siarka, tlen i wodór. Nie wszystkie białka mają takie same właściwości. Można przede wszystkim podzielić je na pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Te pełnowartościowe są pochodzenia zwierzęcego i zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy. Znajdziemy je przede wszystkim w mięsie. Te drugie są pochodzenia roślinnego i brakuje w nich co najmniej jednego aminokwasu. Znajdziemy je przede wszystkim w roślinach strączkowych jak fasola, bób, soja czy soczewica. Dzienne zapotrzebowanie białka powinno być przede wszystkim uzupełniane proteinami pochodzenia zwierzęcego, a tym roślinnymi tylko uzupełniane.

Czym skutkuje niedobór białka w naszej diecie?

Niedobory białka w organizmie są bardzo łatwo zauważalne, ponieważ są fundamentalne dla rozwoju i odnowy komórek. Proteiny co to przede wszystkim oznacza dla naszego zdrowia, gdy zacznie ich brakować? Pierwszym zauważanym objawem może przede wszystkim być wypadanie włosów, przesuszona skóra i słabe paznokcie. Białka są przecież ich budulcem, ale na tym oczywiście się nie kończy. Proteiny sycą na znacznie dłużej i wyrównują poziom cukru we krwi. Ich niedobór może więc prowadzić również do napadów głodu i zachcianek na słodkie i słone przekąski. Innym objawem niedoborów mogą być problemy z koncentracją, bóle mięśni i stawów, zatrzymanie wody w organizmie, dłuższe gojenie się ran, a także ogólne osłabienie odporności.

Szczególne znaczenie protein dla sportowców

Proteiny co to oznacza dla sportowców? Ich znaczenie w tym wypadku jest jeszcze większe. Są one przecież przede wszystkim budulcem mięśni, które dla każdego sportowca mają kluczowe znaczenie. W tym przypadku wszelkie niedobory są bardzo szybko zauważalne. Zbilansowana dieta każdego sportowca musi składać się z pełnowartościowego białka, w tym najlepiej oczywiście zwierzęcego.
100 gram chudej wołowiny to aż 34,6 gramów białka, w soczewicy to tylko 25 gramów. Nie można też pominąć faktu, że białko pochodzenia zwierzęcego jest znacznie lepiej przyswajalne. Nie powinno więc go zabraknąć w diecie sportowca. Z tego też powodu osoby szczególnie aktywne uzupełniają ewentualne niedobory specjalnymi białkowymi preparatami. Czasem też dzieje się tak z braku czasu i wygody, ponieważ taki proteinowy posiłek dużo łatwiej przygotować i zabrać ze sobą od tradycyjnego dania przygotowanego w domu. W sklepach dostępne są specjalne mieszanki i dania proteinowe, a także różnego rodzaju batony czy ciasteczka.